povijest udruge

Ovako smo počeli …

Ideja o osnivanju Udruge rodila se početkom 1993. godine u Zagrebu u Gračanskom restoranu „Zeba“, u kojem su se redovito sastajala četiri prijatelja: Braco Pil, Željko Pervan, Damir Mihovec i Miroslav Habijanec, na svom ustaljenom poslijepodnevnom druženju.

Uz  opuštajuću  atmosferu  ugodnog ambijenta, čašicu pića i pokoju partiju „ belota“ često su razgovarali o svakodnevici.  Ova  interesantna  društveno-misaona  igra, koja se igra pomoću karata tvz. “Mađarica”,  često im je bila nadahnuće za iznalaženje izlaza iz razno-raznih  problema,  koji su mučili njih ili njihove prijatelje. Bilo je to ratno i poratno doba, kada je mnogim socijalno ugroženim obiteljima, djeci i starcima dobro došla svaka vrsta pomoći.

Stoga su iste te godine svoju ideju sproveli u djelo i to teoretski i praktično. Tadašnja  „Trgoprehrana S.P.O.“, kasnije preimenovana u „Belot klub AS“ pa u „Belot klub Velebit“ za primarni cilj si je postavila HUMANITARNI RAD KROZ PROMOCIJU DRUŠTVENO-MISAONE IGRE BELOT, KOJA SE IGRA POMOĆU KARATA. Radilo se na:

–          Omasovljenju i širenju društveno-misaone igre BELOT, na područje cijele Hrvatske, što je nakon 20 godina rezultiralo da se ona igra u svih 20 županija.

–          Edukaciji i upoznavanju javnosti sa spoznajom, koja jasno ukazuje da se ista uvelike razlikuje od drugih „kartaških“ igara. Nakon vlastitih službenih i neslužbenih istraživanja ispostavilo se da ona potiče razvoj intelektualnih sposobnosti, komunikacijskih vještina, menadžerskih sposobnosti i logičkog razmišljanja.

–          Realizaciji navedenog putem organiziranja niza sportskih natjecanja HUMANITARNOG KARAKTERA.

–          Izradi HRVATSKIH KARATA bez kojih nema ni elaborata ni “Hrvatskog proizvoda”.


S obzirom da je nakon 20 godina ustrajnog i predanog humanog rada preostalo još samo uvrstiti „belot“ u nomenklaturu športova i zaštititi  tu igru kao „hrvatsko intelektualno vlasništvo“ , početkom 2012., posebice zbog pisanja elaborata o „Belotu“  javlja se potreba za proširenjem područja dosadašnjeg djelovanja udruge. Mijenjamo naziv udruge u „PROSVJETNO-KULTURNA I HUMANITARNA UDRUGA BKVELEBIT“, a humanom aspektu dodajemo i kompletnu prosvjetu i kulturu. Danas mi smo udruga multidisciplinarnog spektra, koja se s jedne strane bavi izvaninstitucionalnim oblikom odgoja i obrazovanja, ispravljanjem manjkavosti i nedostataka suvremenog predškolskog, osnovnoškolskog i inog obrazovanja, a s druge strane, sukladno Rješenju Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, prikupljanjem i raspodjelom humanitarne pomoći za socijalno ugrožene slojeve, te spadamo u rang udruga tipa Caritasa i Crvenog križa.

 Zašto smo počeli?

Braco Pil, predsjednik i glavni osnivač udruge i sam je bio dijete DOMA,  odrastajući  u teškim uvjetima  bez adekvatne roditeljske ljubavi i skrbi. Upoznavši u najranijoj dobi svu težinu takvog otuđenog  života obećao je sam sebi da će pomagati takvoj djeci. Inače nekada vrhunski sportaš , trener i sportski savjetnik, a danas psiholog, koji ne radi u struci,  iznašao je način kako to i ostvariti, a da sve ostane u okvirima sporta i humanosti.

U svojim traganjima i promišljanjima došao je na ideju da društvenu igru „belot“ iskoristi dvojako:

a) od početka radi na promoviranju te igre, koja se igra u raznim inačicama ne samo kod nas već i u cijeloj Europi pa i šire. Osniva klubove po Hrvatskoj, utvrđuju se jedinstvena pravila i kreće se sa NEFORMALNIM SPORTSKIM NATJECANJIMA.

b) natjecanja tj. turniri su osim sportskog karaktera isključivo HUMANITARNI,  te se kotizacija koristi za razne humanitarne akcije kao npr: kupnju potrebite opreme za dječje domove, ustanove socijalne skrbi, ustanove za osobe s posebnim potrebama i invalidne osobe, pomoć obiteljima evidentiranim u centrima za socijalnu skrb i sl.

Naša učinkovitost  vidljiva je kroz niz realiziranih projekata, niz zahvalnica, koje je naša udruga dobila za iskazanu pomoć od raznih institucija i fizičkih osoba. To nam nije teško dokazati, jer je većina naših projekata praćena i od strane medija. Neke od većih projekata  detaljnije možete pogledati na niže navedenim linkovima:

– donacija rashladne komore (50 000 kn) Domu za nezbrinutu djecu na Vrhovcu http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=29915,

– prosvjetno-humanitarni projekt – edukativno zimovanje štićenika doma Sv. Terezije http://www.youtube.com/watch?v=ikBIyfq2ey4, http://www.vecernji.hr/zagreb/turnir-belotu-prikupljeni-novac-ide-djecu-doma-clanak-465419, http://www.vecernji.hr/regije/plitvice-ugostile-nezbrinutu-djecu-uljepsali-im-praznike-clanak-495702,

Mnogi ljudi dobre volje rado i često se odazivaju našim humanitarnim akcijama, među njima su nerijetko i poznate i medijski eksponirane osobe: Željko Pervan, Milan Bandić, Franjo Arapović, Nikola Prkačin, Nino Bule, Slaven Letica, Robert Prosinečki i mnogi drugi.

Uspostavili smo i kontakte sa hrvatskim iseljeništvom, između ostalog i sa HRVATSKOM AKADEMIJOM ZNANOSTI I UMJETNOSTI DIJASPORE (HAZUD) u Švicarskoj u Bazelu.

Sve ostalo možete pogledati  prateći preglednik kroz menije na ovoj web stranici.

 Što planiramo?

Kao i dosad i nadalje planiramo putem raznih aktivnosti i projekata pomagati najpotrebitijima, to je naša životna misija.

Stoga dragi prijatelji!

UKLJUČITE SE I VI U NAŠE PROJEKTE OTVORENA SRCA, A OSMJEH NA LICIMA DJECE I POTREBITIH BITI ĆE VAM NAJVEĆA ZAHVALA I POTVRDA DA STE KORISNO DONIRALI !!!